Taky vaříte polévku ze sekyrky?
Často mi teď tahle pohádka straší v hlavě. Teď, když koňské maso dorazilo oproti všem ujišťováním i do naší jinak všem skandálům se vyhýbající republiky. Hrůza! Firma Nowaco nacpala do lasagní vedle hovězího masa i koňské. Sice za to úplně nemůže, protože tu směs jí dodala firma francouzská, ale už se stalo. Někomu vadí konina, jakoby to byl jed, někomu vadí, že není uvedena ve složení výrobku. A přesto vevnitř je. A pozor, to mě zaujalo! Víte, kolik výrobků, kde naopak není to, co je uvedeno v názvu, existuje? Říkáme jim sekyrkové polévky. Takové „sekyrkové polévky“ vyrábí mnoho výrobců, i ti renomovaní. Tak třeba pečené vepřové koleno se jeden takový výrobek jmenuje. Koupíte si pytlík v ceně plus minus 2O Kč, no a pak musíte koupit jenom ještě to koleno a možná ještě cibuli a dáte spolu s obsahem pytlíku péct. Nejvydařenější se mi zdají selské brambory, na které zrovna shodu okolností běží reklama v televizích. Koupíte si zase pytlík a ještě brambory, klobásu, papriku, cibuli a bůhvíco ještě, nakrájíte, smícháte s tou hmotou v pytlíku a dáte zapéct. Žádné koleno, žádné brambory! I když jsou uvedeny v názvu. Taky jsem si párkrát naběhla a ten pytlík s podivnou hmotou koupila, než mi došlo, jaký jsem blbec! Proč platím za něco dvacet i víc korun? Když koupím koleno, okořením ho a upeču, rozhodně neutratím ještě dvacet, ale nejvýš 5 – 7 Kč. Na zapečené brambory potřebuju taky zhruba stejné ingredience, jaké mi výrobce přikazuje nakoupit. A koření zase nestojí rozhodně tu dvacku a ještě mohu přidat čerstvou zeleninu. Navíc všechna ta jídla měla v konečné podobě takovou trochu pachuť, kterou nejsem schopná rozluštit. A co mi došlo opravdu pozdě, a mám kvůli tomu na sebe vztek je to, že tyhle pytlíky neušetří vůbec žádný čas! Teď, když nás kdekdo upozorňuje, že máme dávat pozor na to, co jíme, dala jsem si práci, a přečetla na internetu složení několika těch zázračných sekyrkových polévek. Například čína: sušená zelenina, škrob, maltodextrin, sušený sójový hydrolyzát, cibule sušená, česnek sušený, přírodní aroma, barvivo karamel. Může obsahovat stopy lepku, vajec, celeru a vlčího bobu. (www.vitana.cz). Maso si dodejte sami. Nic víc, nic míň. Ale tyhle zázračné pytlíky u nás doma už nikdo neuvidí. A ta konina? Nevím, moje generace na ni není zvyklá, ale když jsem byla ve Francii, jedla jsem ji tam, kdykoli jsem ji dostala na talíř. Měla jsem sice trochu morální zábrany, ale hlad byl silnější, a tak jsem je překonala. Dnes bych ji asi zase nepozřela, zrovna tak, jako pštrosí, klokaní nebo krokodýlí maso. Je to všechno zvyk. Když vidím prase, nafackovala bych si, že ho můžu jíst a vida! Takový nedělní řízek stejně potěší! Výčitky jsou pryč… Pro ty, kdo dočetli laskavě až sem a jsou ve věku padesát pět plus, mám otázku: pamatujete na tzv. čínské králíky? Prodávaly se v polotovarech za 10 Kč za kilo a byly to takové malé zmrzlé mrtvolky. Syn, který jezdí do Číny poměrně často, mi tvrdí, že tam nic takového neviděl. Ví Bůh, co to bylo. Možná krysy? Když se to upeklo, bylo to suché, tvrdé a vzdáleně to králičí maso připomínalo. Upřímně jsem jídla z nich nenáviděla, ale bylo mi to málo platné, moc peněz jsme neměli a tak byl každý odpor marný. Zkrátka člověk vydrží docela dost. Znáte to: nejjistější je nejíst, nepít, nedýchat! Ale „Žijme s chutí“!
Ivana Hutařová
Investigativec v soukromých TV, kam se podíváš
Je tomu pár dní, co oslavila jedna z našich současných nejlepších hereček, Dagmar Havlová, kulaté narozeniny. Články a reportáže, které při této příležitosti vznikaly, jsou kategorií samu pro sebe.
Ivana Hutařová
Kouzlo popelnic a kontejnerů
Všichni ten obrázek dobře známe. Po ránu a k večeru se objevují u našich domů postavy s mnoha taškami, nadzvedávají víka kontejnerů a popelnic a vybírají z nich něco.
Ivana Hutařová
Chudinky modelky!
Dnes jsem objevila na i-dnes článek, kde kdosi zkoumá, jestli modely několika světových návrhářů sluší lépe modelkám, nebo hvězdám či hvězdičkám, které si modely posléze koupily.
Ivana Hutařová
Dvacet sedm, dvacet šest, nebo dvacet pět? Počítání senátorů
Každý člověk má v sobě asi sklony k masochismu. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, proč jsem nechala odpoledne zapnutou čtyřiadvacítku.
Ivana Hutařová
Rizika bezstresové liberální výchovy
Mám ráda děti. Ty z naší rodiny i cizí. Mám ráda i děti, které jsou živé, dokonce i ty, které občas křičí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
- Počet článků 80
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1309x